Miestni umeleckí rezbári vytvorili najväčší drevený obraz v Európe

22.12.2011 Stará Ľubovňa

Hniezdne 22. decembra (TASR) – V týchto dňoch slovenskí umeleckí rezbári dokončili a odovzdali jeden z najväčších drevených obrazov v Európe. Pracovali na ňom takmer tri roky a jeho motívom sú obyvatelia severného Spiša v obci Hniezdne, okres Stará Ľubovňa. Tá bola v minulosti najmenším kráľovským mestom Uhorska.
Drevený obraz vykresľuje tradičný spôsob života obyvateľov spomínanej obce, ktorí sa od 12. storočia venovali najmä obrábaniu pôdy a pestovaniu poľnohospodárskych plodín. \"Drevo, do ktorého sme vryli náš príbeh, je z 80-ročnej lipy spod Tatier. Rám obrazu zas pochádza zo 100-ročného smreku a má dĺžku 615 centimetrov a šírku 215 centimetrov. Na obraze pracovalo sedem rezbárov a dielo váži viac ako jednu tonu,\" priblížil hlavný rezbár Matúš Gurega.
Všetci spomínaní rezbári pochádzajú z Hniezdneho a práve preto si ako hlavný motív vybrali život v tejto obci. \"Ak sa na obraz pozriete bližšie, môžete na ňom dokonca vidieť niekoľko príbehov, ktoré spája život bežného človeka v tejto obci, tak ako ho poznáme z rozprávania našich starých mám,\" zdôraznil Gurega. Po oboch stranách ho lemujú masívne duby ako pomyselné okná do minulosti i ako symbol dlhovekosti. Za zmienku stojí, že na oboch stromoch sa nachádza 838 listov a každý z nich je ručne vyrezávaný.
Toto drevené dielo bude umiestnené v centrálnej časti nového parku, ktorý v Hniezdnom vyrástol na podporu cestovného ruchu v lokalite severného Spiša. Zámerom parku je ukázať tradičné remeslá, ako aj zvyky obyvateľov regiónu. Expozícia priblíži návštevníkom históriu a súčasnosť pestovania a spracovania obilia podľa starobylých postupov a receptúr. Okrem toho park, ktorý nesie názov Nestville Park, predstaví tradičné remeslá, ako napr. kováčstvo, rezbárstvo či debnárstvo.
 

Vyberte región